Članstvo u mladeži

Mladež Hrvatske Demokratske Zajednice zajedno sa svojim članovima u sklopu svojih stalnih i redovitih aktivnosti  započinje ...

Opširnije

Članovi MHDZ-a Ljubuški

Mladež Hrvatske Demokratske Zajednice OO Ljubuški ima veliki broj obrazovanih članova koji su spremni povećati efikasnost rada stranke...

Opširnije

Obrazac za prijavu

Na sljedećem linku možete on-line ispuniti pristupnicu za članstvo u Mladeži HDZ BiH.

Link

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović uručio predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru odgovore na Upitnik Europske komisije za pripremu Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u Europskoj uniji

covic-junkerPredsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na svečanosti u Sarajevu danas su uručili predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru odgovore na Upitnik Europske komisije za pripremu Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u Europskoj uniji, a ovaj dan ocijenjen je važnim za BiH i Europu.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Čović je naglasio da je odgovaranjem na Upitnik urađen ogroman posao za koji je bilo potrebno oko 14 mjeseci, ali uz uvažavanje uvjeta djelovanja u BiH jer je prvih nekoliko mjeseci utrošeno kako bi se uspostavilo funkcioniranje Mehanizma koordinacije.

Odgovoreno je na više od 20.000 stranica, podsjetio je dr. Čović, a odgovori su,  kaže, do kraja usuglašeni. Više od 1.000 bh. službenika radilo je na ovom poslu i dr. Čović smatra da je to dokaz da su uhodani sustavi usuglašavanja te je izrazio nadu da će to olakšati svaki idući korak na putu ka EU, ali i da će se raditi brže i efikasnije.

Zahvalio je Junckeru i ostalim prijateljima BiH u Europskoj uniji jer BiH sada u svojim rukama drži europski put te ukoliko bude dovoljno razumijevanja i bezuvjetnog opredjeljenja, BiH može dostići zemlje koje su sada ispred nje na putu ka EU.

- Nadam se da ova klima uoči parlamentarnih izbora neće zaustaviti naše aktivnosti nego ubrzati sve ono što je u europskoj agendi za dobivanje kandidatskog statusa. Svjesni smo procedura i znamo da nema besplatnog ručka, nego moramo činiti ono što je u posljednje tri ili četiri godine rađeno - podvukao je dr. Čović.

Mišljenja je i da je ovo ohrabrujući dan za sve one koji čine vlast kako bi se poslala poruka, i kroz usvajanje izbornog zakonodavstva, da se može zajednički raditi i djelovati.

Predsjednik Europske komisije napomenuo je da je ovo važan dan za BiH i za Europu te je odao priznanje svima koji su bili uključeni u ovaj posao odgovaranja na više od 3.000 pitanja u tako kratkom roku jer je BiH faktički imala šest mjeseci da odgovori na Upitnik EK.

- Veliki broj državnih službenika radio je na tom poslu. Impresioniran sam kvalitetom urađenog posla. Vidjeli ste sada kako izgleda svakodnevni posao europskih službenika i spremi ste na buduće faze - kazao je Juncker.

Ipak posebno je naglasio da je suština odgovora važnija od datuma te stoga danas nije mogao reći koji je to datum kada će BiH biti zemlja kandidat, ali je najavio da će odgovori biti analizirani te će utvrditi da li su potrebna dodatna pitanja.

- Ići ćemo korak po korak. Srž je važnija od datuma i treba činiti razliku između brzine i brzopletosti. Ovo je bio ozbiljan posao i mi ćemo i dalje biti prijateljski nastrojeni - zaključio je Juncker.

(fena.ba)