Članstvo u mladeži

Mladež Hrvatske Demokratske Zajednice zajedno sa svojim članovima u sklopu svojih stalnih i redovitih aktivnosti  započinje ...

Opširnije

Članovi MHDZ-a Ljubuški

Mladež Hrvatske Demokratske Zajednice OO Ljubuški ima veliki broj obrazovanih članova koji su spremni povećati efikasnost rada stranke...

Opširnije

Obrazac za prijavu

Na sljedećem linku možete on-line ispuniti pristupnicu za članstvo u Mladeži HDZ BiH.

Link

Hrvatski član Predsjedništva BiH akademik Dragan Čović održao sastanak s veleposlanikom SAD-a u Republici Hrvatskoj Robertom Kohorstom i veleposlanicom SAD-a u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack

19.03.2018

Teme razgovora bile su politička situacija u Bosni i Hercegovini, regionalne prilike i odnosi sa susjednim zemljama.

 

 

Akademik Čović je sugovornike iscrpno upoznao sa svojim viđenjem navedenih pitanja, naglasivši da je hrvatska politika u BiH iskreno i transparentno na tragu euroatlantskih integracija, u čemu zauzima vodeću ulogu.

Na sastanku se razgovaralo i o izmjenama Izbornog zakona koje je potrebno napraviti sukladno odlukama Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava.

Akademik Čović je istaknuo značaj zaštite ustavnog načela legitimnog predstavljanja, odnosno demokratskog integriteta sva tri konstitutivna naroda kod izbora članova Predsjedništva BiH, ali i predstavnika na svim drugim administrativno-političkim razinama, što je posebice značajno za Hrvate kao najmalobrojniji konstitutivni narod u BiH.

Iskazao je očekivanje da će se taj problem riješiti u razdoblju do raspisivanja općih izbora u BiH uz minimalne izmjene Izbornog zakona. To bi omogućilo ustavne promjene u narednom mandatnom razdoblju, a ujedno bi značajno dinamiziralo reformske aktivnosti prema tome da BiH 2025., zajedno sa Republikom Srbijom i Crnom Gorom, postane članica Europske unije.

Kao veliki problem istaknuo je čestu instrumentalizaciju navedenih pitanja u kontekstu predizborne kampanje, koja je izuzetno rano počela u BiH. Isto se odnosi i na druge značajne reforme koje predstoje u kontekstu europskih integracija poput vladavine prava, pravosudne reforme, borbe protiv korupcije i dr. Naglasio je da će u svim tim područjima BiH težiti primjeni dobrih rješenja iz zemalja članica EU koje baštine srodne pravne sustave.

Na kraju susreta, akademik Čović je iskazao uvjerenost da će se suradnja dvije zemlje intenzivnije razvijati u predstojećem razdoblju, uz znatno veći broj susreta dužnosnika na svim razinama.

(predsjednistvobih.ba)