HDZ BiH će ostvariti apsolutnu pobjedu

20 godinaU sljedećih mjesec dana , u vrijeme kampanje za lokalne izbore ne očekujem da će biti ikakvih aktivnosti oko rekonstrukcije vlasti niti na razini Vijeća ministara niti na federalnoj razini, izjavio je predsjednik HDZ BiH prof. dr. Dragan Čović na današnjem predstavljanju kandidata ove stranke za načelnike i vijećnike.

On je kazao kako će rekonstrukcija vlasti biti završena do kraja godine. - Davno sam u ovoj prostorijui predvidio kako će ono što su svojevremeno napravile pojedine stranke, izbacujući hrvatske predstavnike iz vlasti rezultirati njihovim međusobnim sukobima i tome upravo svjedočimo. Od nas se sad očekujemo da stanemo na ovu ili onu stranu. A naš odgovor je da će nama partneri biti oni koji BiH vide kao modernu, europsku državu u kojoj su Hrvati ravnopravan narod. I to na djelu moraju pokazati, kazao je dr. Čović.

Naš stav bio je i ostaje: Mi ne želimo odlučivati o tome koga će Bošnjaci izabrati u vlast i isto tako želimo da drugi poštuju izbornu volju Hrvata

Govoreći o rezultatima lokalnih izbora on je izrazio uvjerenje kako će HDZ BiH bez obzira na pokušaje kupovine glasača od nekih stranaka ostvariti apsolutnu pobjedu te da će „HDZ BiH i HDZ 1990 i dalje imati najveću političku odgovornost na hrvatskoj političkoj sceni". Time ćemo pokazati da se bez nas neće moći kreirati politika i odnosi u BiH.

Predsjednik HDZ BiH rekao je kako vjeruje da će ustavni amandmanei koje suu parlamentarnu proceduru uputila dva HDZ-a, iskazujući time odgovornost prema obvezama preuzetim prihvaćanjem Mape puta u Bruxellesu, o kojima će se raspravljati po završetku lokalnih izbora, možda malo modificirani, u konačnici biti prihvaćeni.

Čović je kazao kako sva istraživanja i analize upućuju na to da će rast na bošnjačkoj političkoj sceni ostvariti SBB Fahrudina Radončića, a na srpskoj dvije najjače stranke u RS.

Čović je izrazio i uvjerenje kako će OHR biti zatvoren u narednih godinu dana, te kako će od 20114 ili od 2015. se opći parlamentarni i lokalni izbori održavati zajedno.

( M. Š. / Dnevnik.ba)