20. obljetnica djelovanja Mladeži HDZ-a BiH

20 godina14. ožujka navršilo se dvadeset godina od osnivanja Mladeži Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine. Naime, 14. ožujka 1992. predstavnici Mladeži iz devet općina sastali su se u Konjicu gdje su osnovali Mladež HDZ-a Herceg Bosne. Za prvog predsjednika izabran je Zoran Tomić. Tomić je ponovno izabran za predsjednika na I. konvenciji održanoj 15. listopada 1994. kada ova organizacija dobiva ime Mladež HDZBiH.

U međuvremenu funkciju predsjednika obnašali su Zdenko Lučić, Dragan Meter, Dragan Bagarić, Franjo Jurić i Bojan Domić. Trenutno blizu šest tisuća članova Mladeži predvodi predsjednik Slaven Zeljko.

Mladež HDZBiH danas je moderan i proeuropski stranački pomladak demokršćanske orijentacije koji je po svojoj organiziranosti poznat i izvan granica BiH.

Tijekom dvadeset godina djelovanja Mladež HDZBiH bila je pokretač mnogobrojnih aktivnosti koje za cilj imaju učiniti Bosnu i Hercegovinu funkcionalnom državom u kojoj će svi narodi i građani imati ista prava.

Rješavanje hrvatskog pitanja uvijek je bilo i ostalo osnovni cilj, ali Mladež nikada nije zapostavljala pitanja poput položaja mladih, borbe protiv svih oblika ovisnosti, a mnogobrojne ekološke, humanitarne i športske aktivnosti postali su zaštitni znak ove organizacije u mnogim sredinama.

Mladež HDZBiH danas djeluje kroz devet županijskih odbora s pripadajućima općinskim odborima na području Federacije BiH, Organizaciju za Distrikt Brčko te kroz Regionalne odbore Posavina i Sjeverozapadna Bosna u Republici Srpskoj, te jedinu gradsku organizaciju Gradski odbor HDZBiH Mostar.

Djelovanje na međunarodnoj sceni pokazatelj je pune opredijeljenosti Mladeži za članstvo BiH u euroatlantskim integracijama.

20. obljetnicu djelovanja Mladež HDZBiH obilježiti će u subotu 17. ožujka.

Nakon sjednica Predsjedništva i Središnjeg odbora Mladeži HDZBiH, u 14.15 h je predviđeno polaganje vijenca i paljenje svijeće ispred spomenika poginulim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana.

U 15 sati, uz nazočnost brojnih gostiju u velikoj dvorani Doma HDZBiH u Mostaru održati će i središnji dio proslave, Svečana sjednica povodom 20 godina djelovanja Mladeži Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine.