Započelo potpisivanje peticije "Stop majorizaciji Hrvata u BiH"

stop_majorizaciji_hrvataMostar, 10.2.2011. Udruge proistekle iz Domovinskog rata, zajedno s organizacijama civilnog društva, danas su na području cijele BiH organizirale potpisivanje peticije pod nazivom "Stop majorizaciji Hrvata u BiH". Kako su FENI potvrdili u Organizacijskom odboru za provedbu peticije, njezinim potpisivanjem želi se ukazati na neravnopravan položaj Hrvata u BiH.


Peticije će se potpisivati na posebnim štandovima svakim radnim danom od 9 do 17 sati, a nedjeljom od 9 do 20 sati.


Neravnopravnost konstitutivnih naroda u BiH, po njihovu mišljenju, očituje se u nepostojanju ustavnih rješenja kojim bi se osigurala punu ustavnu i institucionalnu jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda i svakog građanina na cijelom teritoriju BiH.


Također, neravnopravnost se očituje i kroz Izborni zakon BiH, kojim se omogućuje ignoriranje legitimne izborne volje hrvatskog biračkog tijela u BiH. Ona se očituje i u zlouporabi izbornog procesa, majorizaciji hrvatskog naroda u svim segmentima društva, lažnom predstavljanju u ime hrvatskog naroda te za Hrvate ponižavajućem konceptu bošnjačkih političkih stranaka.

Peticija s potpisima građana na kraju akcije bit će upućena svim relevantinim međunarodnim organizacijama, predstavnicima Europske unije te američkom veleposlanstvu u BiH kako bi se ukazalo na neravnopravnost i nejednak položaj Hrvata u BiH, kazali su u Organizacijskome odboru.