Predizborni skup u Grabu

predizborni-GrabNa igralištu Osnovne škole u Grabu (Ljubuški) HDZ BIH u nedjelju, 19. rujna, pred velikim brojem okupljenih, održao je predizborni skup kojeg je predvodio domaćin temeljnog ogranka Grab i kandidat za skupštinu ŽZH, Vedran Markotić. Skupu su se također obratili: kandidati za Zastupnički dom Parlamenta F BIH  Željko Tomić dipl.oec., Iva Sušac ekonomist te kandidati za Skupštinu ŽZH Ante Mišetić dipl.iur., Radoslav Primorac ekonomist, Žana Primorac dipl.oec., Zdenko Čolak gimnazija, Miro Ćutuk ekonomist i Katarina Marić dipl.iur.

 

Na predizbornom skupu nazočio je i predsjednik HDZ BiH OO Ljubuški Nevenko Barbarić sa predsjedništvom stranke uz ostale stranačke dužnosnike i novoizabrani ministri.

Predsjednik Mladeži HDZ BIH Ljubuški i kandidat za skupštinu ŽZH Vedran Markotić je bio domaćin predizbornog skupa u Grabu i u svom govoru se osvrnuo na projekte koji su realizirani od strane načelnika Nevenka Barbarića u MZ Grab-Orahovlje. A kao najvažnije projekte je naveo: prolazak vodovodne mreže kroz selo Grab, asfaltiranje više od 2.5 km putova, ulaganje u čišćenje kanala, probijanje pristupnog puta uz kanal koji osigurava vodu selima Vašarovići, Lisice i Prolog, uređenje staza u groblju i asfaltiranje dijela puta, betoniranje dijela kanala u zaselku Dobrilovača, nasipanje poljskih putova, postavljenje betonskih stupova za struju u većem djelu sela, te pomaganje Općine Ljubuški pri izgradnji zavjetnog križa u Grabu, probijanje puta u Orahovlju do starog sela Ljutovlja, te osiguravanje sredstava za asfaltiranje sporednog puta u dužini od 400 m. „U zadnjih nekoliko godina puno je uloženo u ovaj dio općine, ali naravno problema je puno mi smo velika MZ, tako da i ubuduće moramo raditi na tome da se nastavi ulagati u našu MZ“.

Žana Primorac se osvrnula na obrazovanje u smislu ulaganja u infrastrukturu, a to podrazumijeva i ulaganje u informatičke kabinete s naglaskom na osnovne škole jer u niti jednoj ne postoji informatički kabinet te osiguravanje djeci ugodnog boravka u školskim klupama kroz rješavanje i građevinskih radova kao što su dogradnja Srednje strukovne škole u Ljubuškom i izgradnje još jedne osnovne škole u Ljubuškom. Obećava da će se vratiti nadležnost Općinama nad osnovnim školstvom i osigurati besplatan prijevoz učenicima srednjih škola a što je od ove školske godine učinila naša općina za osnovnoškolce.

Radoslav Luburić je u svom govoru istaknuo upravljanje proračunom prethodne vlade, a ista optužuje HDZ BiH da iznosi laži o stanju proračuna. Kao ministar financija bio je primoran priopćiti teške činjenice koje su Županiju Zapadno-Hercegovačku dovele do katastrofalnog financijskog stanja koristeći proračun kao bankomat kako bi zadovoljila apetite koalicijskih partnera te stvorila dug od 50 milijuna konvertibilnih maraka. Obećava da će sanirati proračun županije kojeg treba učiniti sposobnim za ulaganje u projekte gospodarstva. Inicirati će izmjene zakona koji će osigurati financijsku disciplinu ali i poreske olakšice investitorima.

Miro Ćutuk je, kao i na prethodnim skupovima, naglasak stavio na situaciju u poljoprivrednoj proizvodnji te istaknuo kako su dosadašnji poticaji sa županijske razine tzv. dulumski poticaji unijeli veliki nered i razdor među poljodjelcima. Umjesto da budu usmjereni na primarnu poljoprivrednu proizvodnju oni su najvećim djelom poticali uvoz i preradu mesa. Naša vlada će poticati domaću proizvodnju na jedan puno kvalitetniji način i sa puno većim novčanim sredstvima, ali uz veću kontrolu i bez preskakanja općinskih institucija.

Katarina Marić u svom govoru je podsjetila prisutne na razvoj događaja tijekom i poslije prošlih izbora, na kojima je Bošnjačka strana kao većinska u Federaciji BiH izabrala kandidata SDP-a za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda: Željka Komšića, a tada je u našoj županiji dobio, samo oko 1,5% glasova. Posljedice su bile te da smo izgubili četrnaest veleposlanika u svijetu (Hrvata) te tako izgubili utjecaj na vanjsku politiku i utjecaj na diplomatsko lobiranje, u uredu Željka Komšića ni jedan savjetnik nije Hrvat. Upozorava da današnji Ustavni okvir daje mogućnost preglašavanja hrvata kod donošenja ključnih političkih i financijskih odluka u Federaciji, kao i na razini BiH.

Željko Tomić je u svom govoru dao do znanja da je Zastupnički dom Parlamenta F BiH mjesto gdje se mogu i moraju implementirati ideje i programi, te se obvezao za uvođenje novih ideja i novog načina rada s novim pristupom i većom ozbiljnošću, novom organizacijom i novim projektima. Kao nositelj liste i budući zastupnik želi raditi na tome da županije i općine postanu snažnije povezane s Federacijom kako bi vratili ono što je naše, tj. povezati ih zbog gospodarskog učinka i boljeg života svakog Hrvata.


Nakon službenog dijela programa upriličen je veliki vatromet, a onda je krenula pučka veselica tijekom koje su okupljeni formirali veliko kolo preko cijelog igrališta. Kolu su se pridružili svi kandidati te, ponesen atmosferom, i sam načelnik Nevenko Barbarić.


URED ZA INFORMIRANJE HDZ BIH OO LJUBUŠKI