Majstorović: Nekima je prioritet borba za vlast, a nama borba za Sveučilište

vladoNa zadnjoj sjednici Skupština HNŽ-a usvojila je Nacrt zakona o visokom obrazovanju u ovoj županiji. Nezadovoljstvo Nacrtom zakona iskazao je rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Vlado Majstorović koji je inzistirao da se zakon ne usvoji. U razgovoru za portal pogled. ba rektor Majstorović govori o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju i slijedećim koracima koje će poduzeti kako ostanak Sveučilišta ne bi bio doveden u pitanje.

 

 

Koji su razlozi vašem protivljenju usvajanja Nacrta zakona o visokom obrazovanju u HNŽ-u?

U stvaranju nacrta smo sudjelovali, ali konačan prijedlog nam nije dostavljen i mi ne znamo što se usvojilo na sjednici Skupštine. Vlada HNŽ-a je usvojila nacrt zakona, a da ga nama nije dostavila.


Znači li usvajanje ovog Nacrta zakona da se Sveučilište vodi na put javnih medija na hrvatskom jeziku, koji nemaju riješeno pitanje osnivača?


Nacrt zakona koji je Vlada usvojila i uputila u skupštinsku proceduru, trebao je prethodno biti dostavljen Sveučilištu. Da mi možemo sudjelovati u njegovom kreiranju i dati svoj doprinos zakonskom rješenju, koje će omogućiti provedbu reforme visokog obrazovanja i prihvaćanje europskih standarda vrijednosti, ali jednako tako zaštiti i osigurati stečena prava i vrijednosti na Sveučilištu u Mostaru, kao jedinom Sveučilištu na hrvatskom jeziku u Bosni i Hercegovini.

Ukoliko se ovaj zakon usvoji županije nemaju zakonsku obvezu financirati Sveučilište, što je prvi korak prema gašenju?!

Nacrt zakona koji je jučer usvojila Skupština, mi još nismo službeno dobili. Ja sam imao priliku jučer ga vidjeti na Skupštini i ne mogu o njemu detaljnije govoriti, vjerojatno ćemo nekako doći do njega, kad se nakon ljetne stanke svi okupimo. Tada ćemo vidjeti kako i na koji način djelovati da dođemo do zakonskog rješenja koje neće ugroziti prava i vrijednosti na Sveučilištu u Mostaru i isto tako neće biti smetnja provedbi reforme visokog obrazovanja i prihvaćanja europskih standarda.

Naravno da to nećemo dopustiti, neće to dozvoliti svi razumni ljudi koji znaju što je Sveučilište, ni studenti, djelatnici, profesori pa i zastupnici koji savjesno i odgovorno obavljaju svoju dužnost.


Mislite li da je Sveučilište predmet političkih „igara“ pojedinaca?


Vjerojatno, ali mi nećemo dopustiti da nas uvuku u te „igre“. Sveučilište i akademska zajednica imaju dovoljno snage, mudrosti i odvažnosti da se izdignu iznad tih političkih igara u ovom teškom vremenu u Županiji i Bosni i Hercegovini, u vremenu borbe za vlast. Nekima je prioritet borba za vlast, a nama je prioritet borba za nesmetan rad Sveučilišta.

Povijesna zadaća Sveučilišta je obavljati svoju temeljnu misiju obrazovanja, znanstvenog istraživanja i civilizacijsko-kulturološku misiju. Mi ćemo učiniti sve da se nas na tom putu ništa ne omete, jer imamo jako dobru komunikaciju sa našim studentima i djelatnicima, pa i s roditeljima i svima onima koji nas shvaćaju i financiraju.

Koji su vaši slijedeći koraci s obzirom na novonastalu situaciju?


Sada je ljetna stanka na Sveučilištu, tako da su naši profesori, djelatnici i studenti na zasluženom odmoru. Okupit ćemo se ubrzo i vidjeti na koji način ćemo tražiti da se u demokratskom i korektnom ozračju omogući Sveučilištu javna rasprava o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju i dati svoj doprinos u kvalitetnom zakonskom rješenju.

Jer od toga zakonskog rješenja nam uvelike ovisi kako i na koji način ćemo se moći priključiti europskim prostorima visokog obrazovanja i istovremeno zaštiti stečena prava i vrijednosti koje Sveučilište ima svih ovih godina.


Tko je najodgovorniji što Sveučilište nije dobilo na uvid Nacrt zakona o visokom obrazovanju u HNŽ-u?

Jasno je tko je u čemu odgovoran, jer samim dizanjem ruku u Skupštini za Nacrt zakona na koji Sveučilište nije dalo svoje mišljenje, govori tko je odgovoran. Najmanje što se moglo učiniti je omogućiti  javnu raspravu na Sveučilištu, kako bi oni na koje se zakon odnosi dali svoj doprinos kvaliteti novog zakonskog rješenja. Jučer sam osobno molio predsjednike klubova stranaka iz reda hrvatskog naroda koji participiraju u vlasti HNŽ-a, da nam to omoguće, kako ne bi propao dosadašnji uloženi trud. Unatoč tome, nažalost, dio zastupnika iz reda hrvatskog naroda nije to uvažio i prihvatio je Nacrt zakona o visokom obrazovanju.

www.pogled.ba