Priopćenje za javnost HDZBiH

predizobrni skup u grabuProvedbeni izborni stožer HDZ BiH pozdravlja izjavu Veleposlanika SAD u BiH Nj. E. Patrick Moona koju je dao prilikom posjeta uredu Transparency International BiH u Banjoj Luci, a koja se odnosi na zaustavljanje korupcije u Bosni i Hercegovini.
Korupcija, prije svega ona politička, korištenje novca poreznih obveznika za kampanju stranka i pojedinih ministara, te otvoreno i polujavno kupovanje glasova na izborima, razara društvo i ključni je neprijatelj krhkih demokratskih institucija i prakse u našoj zemlji.
Stoga, Provedbeni izborni stožer HDZ BiH smatra vrlo važnim, za vjerodostojnost izbornog procesa, podnošenje prijave Transparency Internationala BiH Središnjem izbornom povjerenstvu protiv NS Radom za boljitak zbog kršenja Zakona o financiranju političkih stranaka BiH.
HDZ BiH je opetovano, kroz prethodne i ove izbore, ukazivao na opasnost kršenja Izbornog i drugih zakona kroz nelegalne aktivnosti NS Radom za boljitak.
S tim u vezi, Provedbeni izborni stožer HDZ BiH još jedanput upozorava javnost, kao i nadležne državne institucije na nužnost zaustavljanja nezakonitih i korupcijskih aktivnosti u izbornoj kampanji, koje se ogledaju kroz niz oblika izbornog inženjeringa.
Provedbeni izborni stožer HDZ BiH upozorava sve sudionike nezakonitih i kriminalnih aktivnosti, da će biti sankcionirani, a sve građane i svoje članove i simpatizere poziva da moraju svaku aktivnost prijaviti nadležnim državnim i pravosudnim tijelima kroz podnošenje tužbi protiv pojedinaca i stranaka koji krše Izborni zakon i demokratske standarde.
Borba protiv izbornih neregularnosti i kršenje zakona mora biti prioritet svih političkih subjekata, pojedinaca i države u cijelosti.

ODJEL ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU HDZ BiH