FOTO: Održana tribina "Negativni utjecaj društvenih mreža"

tribina 2Zajednica žena HDZ BiH Kraljica Katarina Kosača - Općinski odbor Ljubuški sinoć je u Gradskoj vijećnici organizirala javnu tribinu na temu: Negativni utjecaj društvenih mreža. Program koji je vodila Ivana Barišić započeo je obraćanjem Žane Primorac, predsjednice Zajednice Žena HDZ BiH KKK Ljubuški, koja je u svom govoru istaknula njihov društveni angažman u protekle četiri  godine:

"Organizirali smo tribine na teme: Rak vrata maternice, Melanom, Depresija - bolest suvremenog društva i Radim za srce. Humanitarnu akciju za pomoć djeci s poteškoćama u razvoju. U suradnji s Mladeži HDZ-a BiH Ljubuški - Paket ljubavi, obilježavanje Dana bolesnika edukativnim tribinama ali i posjetom štićenika Doma Sveti Josip. Bili potpora ženama ZŽ Kraljica Katarina Zrinski HDZ-a  Makarska u organiziranju donatorske večere za pomoć maloj Lani. Na razini ŽO ZŽ organizirali donatorsku večeru za odjel Onkologije SKB Mostar. U proteklom razdoblju nastojale smo potaknuti žene da se aktivnije uključe u politički život naše općine ali i oblikovanje drugih sfera života na ovim prostorima, na samo sebi svojstven način."

Potom su se okupljenima, u ime kandidata na listi, obratili Kornelija Biško i Toni Kraljević koji je između ostalog Zajednici žena čestitao uspješnih 4 godine postojanja, nakon čega su izlaganje nastavili gosti predavači.

Prvi je izlagao prof. dr. sc. Marko Rosić, dekan PMF-a u Splitu, koji je poseban naglasak stavio na opasnosti koje društvene mreže predstavljaju djeci. Iznio je neke zanimljive činjenice u vezi facebooka, kao najraširenije društvene mreže: "Danas ima najmanje 7,5 milijuna djece na Facebook-u koja su mlađa od 13 godina. Od toga ih je 5 milijuna mlađe od 10 godina. 36% roditelja je svjesno da njihova djeca (mlađa od 13 godina) koriste Facebook, a mnogi su im čak i pomogli da naprave profile s lažnim datumom rođenja." Osim što je naveo sigurnosne prijetnje na društvenim mrežama, iznio je i metode zaštite među kojima: ograničavanje količine osobnih informacija koje su prikazane na društvenoj mreži, primjena odgovarajućih postavki za privatnost, korištenje jakih lozinki, provjera politike privatnosti, korištenje i održavanje antivirusnih programa....

Dr.sc. Anita Klapan o društvenim mrežama govorila je s pedagoške strane, iznijela je rezultate istraživanja o načinu korištenja Facebooka kod učenika viših razreda osnovne škole od kojih su neki alarmantni: Facebook profil posjeduje 89,1% učenika, 52,4% učenika priznaje kako zanemaruje svakodnevne obveze zbog korištenja Facebooka, 28% učenika prihvaća nepoznate osobe kao prijatelje, 14,6% učenika napisalo neku laž o sebi na svom profilu, dok je 8,5% učenika napisalo neku laž o drugim osobama, 36,6% učenika vrijeđalo je druge osobe na Facebooku, dok je 37,8% ispitanih učenika doživjelo vrijeđanje od strane drugih osoba.

Na kraju je istaknula kako je edukacija najbolji način zaštite: "Uočava se potreba za edukacijom učenika, roditelja i nastavnika o online društvenim mrežama i društvenom umrežavanju u virtualnom svijetu, važno je učenike educirati i o kvalitetnom provođenju slobodnog vremena te im ponuditi druge opcije osim Facebooka. Činjenica da su djeca često internetski pismenija i svakako kompetentnija u korištenju online društvenih mreža dodatno upućuje na potrebu edukacije roditelja i nastavnika kako bi pomogli djeci da sigurno i odgovorno sudjeluju u online društvenim mrežama i umrežavanju u virtualnom svijetu."