Svečano obilježena 25. godišnjica utemeljenja HDZ-a BiH

dragan-covic-15Ovo je veliki dan za stožernu stranku hrvatskog naroda, za političku opciju koja je najorganiziranija politička opcija u BiH, bez koje je danas nemoguće voditi bilo kakve aktivnosti u političkom ili bilo kakvom drugom životu - kazao je dr. Dragan Čović

MOSTAR, 19.08.2015. Svečanom akademijom u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru sinoć je obilježena 25. obljetnica utemeljenja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH.

25 godina je iznimno dugo razdoblje, posebice kad znamo kroz što je prošao naš narod i svi žitelji u BiH u tih 25 godina. Ovo je veliki dan za stožernu stranku hrvatskog naroda, za političku opciju koja je najorganiziranija politička opcija u BiH, bez koje je danas nemoguće voditi bilo kakve aktivnosti u političkom ili bilo kakvom drugom životu - kazao je prije početka svečane akademije predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović.

Dodao je kako je ponosan onim što danas predstavlja HDZ BiH i njegovih 40 000 članova, te je zahvalio ljudima koji su vodili tu stranku od njezinog osnutka do danas.

BiH očekuje reorganizacija unutarnjih odnosa kako bi se osigurala ustavnopravna jednakopravnost sva tri naroda i građana. Vjerujem da smo u ovih 25 godina uspjeli poslati jasne poruke i internacionalizirati sve probleme koji danas stoje pred žiteljima BiH i na to sam posebno ponosan - dodao je dr. Čović.

Hrvatski dom "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru sinoć nije mogao primiti sve članove i simpatizere Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH koji su došli svečano obilježiti 25. godišnjicu od utemeljenja.

Na svečanu obljetnicu pristigli su i brojni predstavnici međunarodne zajednice, diplomati, izaslanstva, među kojima i izaslanstvo HDZ-a RH predvođeno predsjednikom Kluba utemeljitelja HDZ-a dr. Franjo Tuđman Milanom Kovačem i Ivanom Šukerom, zastupnikom u Saboru RH, izaslanstvo CDU-a predvođeno Clarsenom Ratzom i predstavnik koordinacija HDZ-a iz Njemačke, izaslanstvo stranaka: SDA, SBB BiH, PDP-a i SNSD-a, izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te ratni zapovjednici i generali HVO-a, predstavnici akademske zajednice, crkve i drugi uglednici.

Prije 25. godina, Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine utemeljena je kao izraz povijesnih težnji hrvatskog naroda za jednakošću s drugim narodima, slobodom i demokracijom, kao jedinstvo izvorne hrvatske političke misli i europskoga usmjerenja.

Programski cilj HDZ-a BiH bio je uspostava demokratske, samostalne i suverene Bosne i Hercegovine, države ravnopravnih naroda i građana, i HDZ BiH je odigrao ključnu ulogu u procesu osamostaljenja i stjecanja neovisnosti Bosne i Hercegovine.

18. kolovoza prije 25. godina održan je 1. Sabor HDZ-a BiH u Sarajevu, te se na 25 obljetnici nazočnim u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" Predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a BiH, Rade Bošnjak, kazavši što je sve HDZ BiH prolazio i prošao kroz četvrt stoljeća svoga postojanja.

Na svečanoj akademiji prikazan je i film „HDZ BiH 25. godina“ autora Zdenka Ćosića, koji nam je na najbolji način oslikao život i rad HDZ-a BiH kroz svih 25. godina postojanja.

Milan Kovača, predsjednik Kluba utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice dr. Franjo Tuđman, član Predsjedništva i osobni izaslanik predsjednika HDZ-a RH Tomislava Karamarka također se obratio nazočnima na svečanoj akademiji povodom 25. obljetnice utemeljenja HDZ-a BiH. U svom govoru čestitao je 25 -tu obljetnicu i pozvao sve na jedinstvo i zajedništvo.

Svojim dolaskom na čelo HDZ-a BiH 2005. godine, učinio je HDZ BiH modernom, demokratskom, europskom strankom, i učvrstio ju kao stožernu stranku i stožernu snagu hrvatskog naroda. Pod njegovim odlučnim, nepokolebljivim i mudrim vodstvom HDZ BiH kao pobjednička stranka postala je nezaobilaznim partnerom u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik HDZ-a BiH, i predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović u svom govoru, posebno se osvrnuo na proteklih 25 godina rada i djelovanja HDZ-a BiH. „Dragi utemeljitelji i svi vi koji ste imali snage i odlučnosti da prije 25 godina prepoznate potrebu političkog organiziranja Hrvatskog naroda iskreno Vam hvala. Puno je toga kazano u riječima gosp. Bošnjaka predsjednika Kluba utemeljitelja HDZ BiH u filmskom zapisu gosp. Ćosića kao i porukama koje smo dobili od našeg Milana Kovača iz RH.

Trebamo pokrenuti Bosnu i Hercegovinu a budućnost hrvatskog naroda u BiH određujemo mi sami, u to sam siguran. HDZ BiH je krajnje opredjenljen, vodstvo i Predsjedništvo i Središnja tijela, da u naredne tri godine provedemo reforme i onih sedam točaka našeg predizbornog programa provedemo do kraja“ kazao je između ostalog predsjednik Čović.

Svečanu akademiju pogledajte ovdje: http://livestream.com/prvitv/events/4278369