Sastanci u Bruxellesu: EU ističe da se mora izmijeniti Izborni zakon do održavanja izbora

covic-2018

Posve različita gledanja na izmjene izbornog zakonodavstva s kojima su članovi BiH Predsjedništva dr. Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić u srijedu stigli na razgovore u Bruxelles, najprije sa šefom Europske pučke stranke (EPP) Josephom Daulom, a nakon toga i s visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini, nisu se promijenila zbog čega bi nakon općih izbora na jesen moglo doći do potpune blokade ove države.

Predsjednik Europske pučke stranke (EPP) Joseph Daul u srijedu je organizirao radnu večeru, a već u četvrtak imao odvojene bilateralne sastanke sa članovima bh. Predsjedništva, dr. Draganom Čovićem, Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem, potom zajednički ručak.

Na kraju sastanka predsjedatelj Predsedništva BiH dr. Dragan Čović potvrdio je da će se sastanci nastaviti u veljači, uz prisutnost međunarodne zajednice. "Ideja je da nastavimo razgovore i u drugom mjesecu, a da u trećem mjesecu to, što god usuglasili, bude u parlamentu", izjavio je dr. Dragan Čović.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Čović tražio je da se Izborni zakon mijenja u paketu za Predsjedništvo i Dom naroda. “Spremni smo prihvatiti bilo koji i bilo čiji prijedlog reforme i Izbornog zakona BiH i Ustava BiH koji integralno rješava i pitanje provedbe odluke Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić i provedbe odluka Europskog suda ukoliko je podržava načela konstitutivnosti i jednakopravnosti konstitutivnih naroda”, rekao je dr. Čović.

Visoka predstavnica Mogherini naglasila je da se političke stranke u BiH moraju pozabaviti izbornom reformom bez kašnjenja kako bi se osiguralo održavanje i provedba općih izbora po međunarodnim standardima.