Nužno je s međunarodnom zajednicom pronaći rješenje za Izborni zakon

uhpoetww covic

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine i čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović susreo se jučer u Zagrebu s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, piše Večernji list BiH.

Izborni zakon, odnosi...

Glavna tema razgovora bile su izmjene Izbornog zakona BiH, a kako je Čović objavio na svom računu na Twitteru nakon sastanka, nužno je, bez odgađanja, zajedno s međunarodnim pravnim stručnjacima i dužnosnicima međunarodne zajednice pronaći rješenje koje će omogućiti reformu izbornog zakonodavstva te osigurati legitiman i legalan izbor članova Predsjedništva BiH i izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Čović je održao i predavanje studentima Zagrebačke škole za ekonomiju i menadžment, gdje je govorio o situaciji u BiH s naglaskom na položaj Hrvata. Studente je ukratko informirao o ustroju BiH te o problemima s kojima se suočavaju Hrvati u BiH. Posebno je istaknuo potrebu za promjenama Izbornog zakona kako bi bh. Hrvati sami birali svoje predstavnike.

- Neću se prestati boriti za to, ali ne vjerujem da će se to dogoditi do kraja travnja, kada je posljednji rok do kada se Izborni zakon može mijenjati.

Ne vjerujem da će se najbrojniji narod odreći mogućnosti birati uime Hrvata. No, moram ih podsjetiti da je u bivšoj državi najbrojniji narod zanemario potrebe ostalih naroda u Bosni i Hercegovini pa je sve završilo kako je završilo. Nadam se da najbrojniji narod u Bosni i Hercegovini neće nastaviti zanemarivati potrebe ostalih naroda - upozorio je Čović. Također je procijenio da BiH nema 3,8 milijuna stanovnika, kako kažu rezultati popisa stanovništva, nego samo tri milijuna.

- Iz Bosne i Hercegovine Hrvati se iseljavaju, ali još više se iseljavaju Srbi i Bošnjaci - kazao je Čović.

Izbori i Turska

Najavio je mogućnost zajedničkog izbornog nastupa Hrvata u okviru Hrvatskog narodnog sabora, što bi bio svojevrsni odgovor na bošnjačku, srpsku i međunarodnu politiku u BiH.

Odgovarajući na pitanja studenata o utjecaju Turske u Bosni i Hercegovini, Čović je rekao kako taj utjecaj ne treba ni precjenjivati ni podcjenjivati.

- Kao što ja desetak puta godišnje dođem u Zagreb razgovarati s vrhom Republike Hrvatske, tako oni dvadeset-trideset puta godišnje odlaze u Ankaru - ustvrdio je Čović te najavio trilateralni sastanak Turske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Predsjedatelj Predsjedništva BiH i čelnik HDZ-a BiH odgovarao je i na druga pitanja jasno poručivši da će, unatoč svim izazovima i problemima, Hrvati u BiH ostati “politički narod”, piše Večernji list.