Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović susreo se sa Zeidоm Ra’adom al Husseinom, visokim povjerenikom UN za ljudska prava

covic-husein

Na početku susreta visoki povjerenik za ljudska prava UN Zeid Ra’ad al Hussein izrazio je dobrodošlicu i pozdravio obraćanje predsjedatelja Predsjedništva BiH dr. Čovića na sesiji na visokoj razini 37. zasjedanja Vijeća za ljudska prava. Al Hussein je pokazao visoku razinu upućenosti u problematiku izbornog zakonodavstva u BiH, te potrebu da se kroz uključiva rješenja osigura ravnopravnost svih skupina i pojedinaca u političkom životu BiH.

Kazao je da je potrebno mijenjati političku kulturu, koja će donijeti više razumijevanja i tolerancije. Dr. Čović se zahvalio na pozivu i prigodi da razmijene stavove. Naglasio je da su u ovom trenutku izmjene Izbornog zakona pitanje svih pitanja, posebno jer su odluke Suda u Strasbourgu, ali i odluke Ustavnog suda BiH usko povezane s problematikom zaštite ljudskih prava, osobito prava manjinskih zajednica za sudjelovanje u političkom životu.

Također je naglasio značaj donošenja izmjena Izbornog zakona koje neće biti u suprotnosti s relevantnim odlukama i u kojima će se naći odgovarajući balans građanskog i etničkog.

Dodatno je naglasio da je najvažnije da više nikada u BiH ne dođemo do izazova koji su doveli do sukoba prije 30 godina. Zajednički stav je da se treba boriti protiv govora mržnje i neodgovorne političke retorike koja ne doprinosi pomirenju.

Na taj način BiH treba poslati snažnu poruku cijelom svijetu da se izbjegnu opasne tendencije koje ugrožavaju mir i doprinose negativnom ambijentu koji ugrožava ljudska prava.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Čović još se jednom zahvalio g. Al Husseinu i pozvao ga u posjet Bosni i Hercegovini.