Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović sastao se u Ženevi s Miroslavom Lajčakom, predsjednikom Opće skupštine UN, te glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Antoniom Guterresom

covic-lajcakNa početku susreta predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Čović još je jednom čestitao g. Lajčaku na preuzimanju dužnosti predsjednika ovogodišnjeg predsjedanja Općom skupštinom UN, te izrazio punu potporu izaslanstva Bosne i Hercegovine njegovom radu. Također ga je informirao o trenutačnoj političkoj situaciji u BiH, te istaknuo kao jedan od prioriteta izmjenu Izbornog zakona.

Kazao je ovom prigodom kako je nužno izmijeniti Izborni zakon, jer se ne smije opet dogoditi da jedan narod bira predstavnike u vlasti drugome. Izmjenom Izbornog zakona ispoštovale bi se odluke Suda za ljudska prava u Strasbourgu, te Ustavnog suda BiH.

Lajčak je još jednom ponovio ovom prigodom kako će tijekom svoga predsjedanja Općom skupštinom UN učiniti sve kako bi institucije ove svjetske organizacije posvetile veću pozornost Bosni i Hercegovini.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Čović sastao se i s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Antoniom Guterresom, kojeg je informirao o stanju ljudskih prava u BiH. Istaknuo je također visoku razinu suradnje s Uredom rezidentne koordinatorice Ujedinjenih naroda i rezidentne predstavnice UNDP-a u Bosni i Hercegovini.

Govorio je i o sudjelovanju BiH u mirovnim misijama UN, kao izravnom doprinosu očuvanju svjetskog mira i stabilnosti. Na kraju susreta dr. Čović je uputio poziv glavnom tajniku Guterresu da u skorijoj budućnosti posjeti BiH.

Nakon susreta s visokim dužnosnicima UN, predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Čović sudjelovao je na sastanku na visokoj razini o doprinosu ljudskih prava u oblasti izgradnje održivog mira.

(predsjednistvobih.ba)