Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović susreo se s Filipom Grandijem, visokim povjerenikom UN za izbjeglice

covic-grandi

Sugovornici su razgovarali o nizu pitanja koja se vežu za djelokrug rada visokog povjerenika g. Grandija, pri čemu je posebna pozornost u razgovoru data sustavu za prihvat izbjeglica u smislu zaštite ljudskih prava.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Čović je istaknuo kako su migracije vrlo važno područje zaštite ljudskih prava, te da se u BiH radi na tome da se migrantima pruži sva moguća potpora i zaštite njihova prava i dostojanstvo. Kazao je također kako je pomoć migrantima i naša moralna obveza, ali to nažalost nije dovoljno za rješavanje onoga što bi se moglo dogoditi ako naša društva ne djeluju zajedničkim snagama.

Istaknuo je i potporu glavnom tajniku UN g. Guterresu i predsjedniku Opće skupštine UN g. Lajčaku u njihovoj odlučnosti da do konca ove godine mobiliziraju sve snage s ciljem finaliziranja i usvajanja „Globalnog kompakta za uređene i sigurne migracije“. To uključuje i provedbu Njujorške deklaracije o izbjeglicama i migrantima, usvojenu 19. rujna 2016. godine, kao čvrstog političkog orijentira koji ima za cilj unapređenje načina na koji međunarodna zajednica reagira na izazove velikih izbjegličkih i migrantskih kretanja, te dugoročnih izbjegličkih situacija.

Grandi je istaknuo kako je vidljivo poboljšanje kada je u pitanju zaštita ljudskih prava migranata, ali je i dao preporuku da se ovaj sustav unaprijedi.

Večeras će predsjedatelj Predsjedništva dr. Dragan Čović nazočiti svečanoj večeri koju organizira g. Vojislav Šuc, predsjednik Vijeća za ljudska prava UN.

(predsjednistvobih.ba)