"Iznad crte - moja vizija europske Bosne i Hercegovine" – knjiga dr. Dragana Čovića, predstavljena u Mostaru

09-19 - Promocija knjige-013

-Ovom knjigom javnosti predstavljam mnoštvo izdvojenih govora, u različitim prigodama izrečenih misli i poruka, poručio je hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović prilikom predstavljanja knjige "Iznad crte - moja vizija europske Bosne i Hercegovine" koja je večeras predstavljena u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Govoreći o knjizi, dr. Čović je istakao kako je u njoj sadržano više od 100 njegovih govora u različitim prigodama u zadnjih petnaestak godina, njegovog političkog djelovanja.

- Svi govori zajedno čine pleter zajedništva i širok spektar različitih promišljanja koja se u konačnici svode na ključno pitanje: kako ovi našu prelijepu zemlju približiti svima onima koji vole ovaj raj, poručio je dr. Čović.

Dobar dio govora koje je iznio u javnosti, nije bio pisan i adekvatno zabilježen tako da je ovo prigoda da se vidi što je sve rečeno ali i napisano te prilagođeno, kroz ovih 560 stranica teksta, naglasio je dr. Čović.  

- To je jedan odgovor i svima onima koji danas na različite načine pokušavaju kritizirati, omalovažiti sve što radimo, da pogledaju kontinuitet, vjerodostojnost mog izričaja upravo u ovih zadnjih petnaestak godina - kazao je dr. Čović.

Rektor Sveučilišta u Mostaru dr. Zoran Tomić naglasio je kako se posljednjih godina vodi jedan intenzivan proces oko europeizacije BiH, ali i traženje nekakvog konsenzusa unutar države te da o svim tim pitanjima akademik Čović upravo progovara u svojoj knjizi.

-Odnos prema europskim vrijednostima Bosne i Hercegovine akademik Čović promovira na svim najznačajnijim i najutjecajnijim političkim točkama u svijetu. Svoje službene nastupe pred svjetskom i europskom političkom elitom koristi da promovira, prije svega, budućnost svoje  Bosne  i  Hercegovine,  ali  i  vrijednosti  poput  ljudskih  sloboda  i  prava,  svjetskog  mira, jednakosti žena, bogatstva u različitosti, borbe protiv nasilja i terorizma, promocije promjena i reformi, kao i izgradnje vlastitog identiteta i dr., naglasio je rektor Tomić.

-Vidljivo je da akademik Čović ne posustaje i ne umara se svjedočiti svoju viziju  Bosne  i  Hercegovine. Uvažavajući nesklonost većeg dijela bosanskohercegovačkih medija, akademik Čović „spušta“ se u svaki grad, svaku općinu, nastupa na svim važnijim društvenim i političkim događajima i promovira europske vrijednosti Bosne i Hercegovine. Promovira aktivan i ustavan položaj Hrvat u njoj. Te vrijednosti promovira i u Republici Hrvatskoj, koja  je  česta  politička  „postaja“  hrvatskog  člana  Predsjedništva  BiH, ali i predsjednika  HDZ-a BiH  i  Hrvatskog  narodnog  sabora.  U  kontekstu vođenih razgovora u Zagrebu akademik Čović ne krije, dapače naglašava potporu hrvatskih državnih institucija, predsjednice, premijera, predsjednika Sabora Republike Hrvatske i drugih institucija i pojedinaca, iznio je u svom obraćanju rektor Sveučilišta u Mostaru dr. Zoran Tomić.

Dodao je kako ova knjiga zapravo potvrđuje koliko je Čović bio nazočan svim važnijim događanjima unutar društva koji su se zbivali posljednjih nekoliko godina.

"Iznad crte - moja vizija europske Bosne i Hercegovine" knjizi hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića, govorili i potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Marija Pejčinović Burić te profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu prof. dr. sc. Ugo Vlaisavljević.