Podizanje križeva na Groblju mira za žrtve s područja Grada Ljubuškog

Žrtve iz Drugog svjetskog rata i poraća zaslužile su da ih se svi zajedno sjećamo. Zbog toga im podižemo križeve na Groblju mira, na Bilima i stvaramo prostor gdje se za njih može moliti i o njima razmišljati.

Projektom memorijalnog Groblja mira – Bile predviđeno je da se svakoj hrvatskoj žrtvi Herceg Bosne, Bosne i Hercegovine podigne bijeli križ (računa se ukupno do 50 000 križeva), neovisno o tome gdje je osoba ubijena, nestala ili gdje je pokopana.

Tim povodom, memorijalni centar na Bilima nedavno su posjetili gradonačelnik Grada Ljubuškog Vedran Markotić i predsjednik Gradskog vijeća Ljubuški Tihomir Kvesić, gdje su se susreli s članovima Organizacijskog odbora za izgradnju Groblja mira i predstavnicima Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat HNS-a, gdje su razgovarali o detaljima vezanim za postavljanje križeva za žrtve s područja Ljubuškog.

Tako će žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća s područja Grada Ljubuškog na Groblju mira biti postavljeno minimalno 2 400 križeva koliko imamo do sada evidentiranih žrtava, uključujući  i one za čiji se grob ne zna i čije mjesto stradanja nije poznato. Na križevima će biti ispisani osobni podatci svake žrtve: ime i prezime, ime oca, godina rođenja, godina smrti ili nestanka.

Ovim putem, svima onima koji žele, pružamo priliku da stradalim članovima obitelji osobno postave križeve, gdje će u dane kada je to uobičajeno i prigodno moći doći i pomoliti se, položiti cvijeće i zapaliti svijeću.

Novčani iznos za podizanje jednoga križa je 200 KM, što je nešto više od stvarnog iznosa, s ciljem stvaranja fonda za one žrtve koje nemaju nikoga svoga ili su zaboravljeni od strane svojih najbližih.

Povjerenstvo za obilježavanje i uređenje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća na području Grada Ljubuškog, pripremilo je popis žrtava Drugog svjetskog rata i poraća s prostora Ljubuškog. Informacije o žrtvama u Popisu temelje se na podatcima objavljenim u knjizi  Florijana Borasa „Spomenica ljubuškim žrtvama“ Ljubuški, 1998.  Svjesni smo da još uvijek ima nedostataka i nepotpunih podataka u objavljenom Popisu, ali oni će se moći ispraviti i dopuniti u narednom razdoblju, kako ni jedna žrtva ne bi ostala zaboravljena.

Povjerenstvo će redovito uređivati i objavljivati eventualna promjene u Popisu, ali i imena žrtava u čiji spomen je uplaćen naznačeni iznos za podizanje križa na Groblju mira.

Način na koji možete izvršiti uplatu za postavljanje križa je sljedeći:

• Na uplatnici napisati ime i prezime, adresu i broj telefona ili mobitela uplatitelja

• Navesti prezime (ime oca) i ime žrtve, godina rođenja i godina smrti (nestanka),

• U zagradi navesti broj pod kojim se žrtva vodi u popisu žrtava unutar jednog naseljenog mjesta u Ljubuškom

• Navesti naziv primatelja, broj žiro računa i iznos uplate

• Platiti u pošti ili banci

OGLEDNI PRIMJERAK UPLATNICE za postavljanje križeva na Groblju mira – Bile

 

Nažalost, za pretpostaviti je da će biti i onih koji bi željeli, ali nisu u mogućnosti platiti postavljanje spomen-križeve svojim članovima obitelji, kao i onih koji nemaju više živih srodnika ili njihovi za njih ne brinu. Zbog toga pozivamo sve institucije, udruge, sve naše poslovne ljude, ali i sve ljude dobre volje, koji to mogu i žele, da svojim dobrovoljnim prilozima i donacijama omoguće izgradnju i postavljanje spomen-križeva i za one »kojih se nema tko spomenuti«.

Broj podračuna je: 1544602014193149  i pozvati se na ID broj: 4272111190008, s naznakom: Primatelj – Grad Ljubuški, a svrha doznake je za »Postavljanje križeva«.

Devizni račun broj: IBAN BA 39 154602014193149, SWIFT: UPBKBA22,  adresa: Intesa Sanpaolo banka d.d. Bosna i Hercegovina, 71000 Sarajevo, s naznakom: Primatelj – Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta Ljubuški,  a svrha doznake je za »Postavljane križeva«.

Povjerenstvo Grada Ljubuškog svima unaprijed iskreno zahvaljuje. 

Sve uplate bit  će razvidno i  javno obznanjene.

Informacije o uplati za križeve mogu se dobiti svakoga radnog dana u uredima broj:   1 i 25 Gradske Uprave Ljubuški, Trg dr. Franje Tuđmana 1, ili na telefone +387 39 835 515 i +387 39 835 545 ili preko e-adrese: grobljemira@ljubuski.ba, kao i na stranicama: www.grobljemira.infowww.ljubuski.ba.

Prilozi:

Popis ljubuških žrtava iz Drugog svjetskog rata i poraća

Popis uplata za podizanje križeva ljubuškim žrtvama iz Drugog svjetskog rata i poraća

Izvor: ljubuski.ba